Müteahhit olmak bu kadar kolay olmamalı

Telgraf Haber Merkezi
23 Şubat 2013 / 12:32

Gaziantep’e kazandırdığı lüks konutlarla tanınan Kantar İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kantar, geçmişte yaşanan Van ve Marmara depremlerini hatırlatarak müteahhitliğin önemine dikkat çekti. Türkiye’de hangi meslek grubundan olursa olsun herkesin kolaylıkla müteahhit olabildiğini dile getiren Kantar, müteahhit olmanın zorlaştırılması gerektiğini belirtti. Kantar, “Doktor bir hata yapar bir can alır. Müteahhit bir hata yapar onlarca can alır” dedi.

 

Türkiye’de ve özellikle Gaziantep’te inşaat sektörünün hızla büyüdüğünü kaydeden Ömer Kantar, nitelikli bina yapmanın önemine vurgu yaptı. Kantar İnşaat olarak kaliteden taviz vermeden Gaziantep’i birbirinden özel projelerle buluşturduklarını aktaran Kantar, Ottoman Towers, Green Towers ve Villa Mira projelerinin Türkiye’de hayata geçirilen konut ve residance projeleri arasında rahatlıkla sıralamaya girebileceğini söyledi.

 

Türkiye’de ve özellikle Gaziantep’te inşaat sektörü hızla büyüyor, bu büyüme sürecini siz nasıl değerlendiriyorsunuz?  

 

Türkiye genelinde inşaat sektörüne yönelik bir enflasyon yaşandığı bir gerçektir. İnşaat sayısının fazla olmasından dolayı da özellikle taşeron bulmakta sektör güçlük çekmektedir. TOKİ konutlarının da hızla artması inşaat sektöründeki ihtiyaçların karşılaması noktasında sıkıntıları da beraberinde getirmiştir. İnşaat sayısının artmasına gelecek olursak; Gaziantep’te, sanayinin güçlü olması, göçle gelen insan sayısının fazla olması ve nüfusun hızla artmasından dolayı konut ihtiyacı sürekli artış göstermektedir. Zaten durum böyle olmamış olsa, bu kadar konut inşa edilen bir şehirde talebin azalması gerekir. Tabii bu durum nereye kadar böyle gidecek, bunu kestirmekte oldukça güç. Göç ve evlenme oranları düşerse, konut ihtiyacı da belki azalabilir. Konu tümüyle arz-talep ile ilgilidir. Şehir şantiye görünümünde olsa da şu an satılmayan konut yok gibi. 

 

Kentsel dönüşüm tamamlandığında konut ihtiyaçlarının karşılanması noktasında bir rahatlama olabilir mi?

 

Kentsel dönüşüm ile başka semtlere giden insanlar, inşaatlar tamamlanmaya başladıktan sonra dönmeye başlarlarsa konut ihtiyaçlarının karşılanması noktasında bir rahatlama olabilir. Çünkü 10 tane müstakil evin olduğu bir yere, örneğin 24 dairelik bir bina inşa edilebilir. Başka semtlere kiraya giden insanlar kendi evlerine dönmeye başladığında. Birinci olarak gittikleri ev boşalacak, ikinci olarak da önceden aynı alanda 10 hane ikame edilirken, bu sefer tek bina üzerinde 24 aile ikame edilebilecek. Bu da 14 konutun boşa çıkmasına, ya da piyasaya arz edilmesine neden olacak. İlerleyen süreçte bu durum arz fazlasına da neden olabilir. Fakat sürecin devamında Suriye’den gelen insanları da dikkate almak gerekir. Suriye’de sular durulur ve insanlar kendi ülkelerine dönmeye başlarsa talepte azalmalar olacaktır.   

 

Çok el değiştirdiği için arsa fiyatları hızlı artıyor

 

Talep olduğu sürece ve arsa fiyatları düşmediği sürece ev fiyatları düşmeyecek. Arsa inşaatın en önemli unsurudur. Şu an maliyetlerin yüzde 50’si arsaya gidiyor. Arsa fiyatları da gün be gün yükseliyor. Arsa fiyatlarının muhakkak önüne geçilmesi gerekiyor. Arsadaki artışlar da çok fazla el değiştirmesinden kaynaklanıyor. Herkes kar amaçlı aldığı için, her alan üzerine biraz koyarak satıyor. Bu nedenle fiyatlar artıyor.

Sosyal konutlar gecekondunun üst üste konulmuş halidir. Ha ben sosyal konuta karşı değilim. Tamam görsel anlamda, düzen anlamında çok iyi ancak bu konutlarda maalesef kalite yok. Kullanılan malzemenin kalitesi ortada.

 

Gaziantep’te inşaat firmalarının artmasını nasıl karşılıyorsunuz?

 

Mesleğiniz ne olursa olsun rahatlıkla müteahhitlik yapabilirsiniz. Önünüzde hiçbir engel yok. Ancak doktor olmadan ameliyat yapamazsınız. Eczacı olmadan ilaç satamazsınız. İnşaattan anlamasanız da müteahhitlik yapabilirsiniz, bizim yasalarımız buna açıktır. Ticaret odasına kaydınızı yaptırın; kum, çimento nedir bilmenize gerek yok. Aslında müteahhitlik bir doktor kadar önemlidir. Doktor bir hata yapar bir can alır. Müteahhit bir hata yapar on, yüz can alır. Bir bakkalı denetleyen yasa, insan hayatının teslim edildiği müteahhitlik belgesini herkese verebiliyor. Yapı denetimi, yapı kontrolü var, ancak iş ehline verilmiyor. Müteahhit olmak zor olmalı. İyi bir eğitimin ardından müteahhitlik belgesi verilmeli. Yeterliliği olmayan müteahhit olmamalı. Ben yapamıyorsam benim de belgem iptal edilmeli. Biz Marmara depremini de, Van depremini de gördük. Van’da insanlar hayatını kaybederken, o binaları inşa eden ve ne iş yaptıkları belli olmayan insanlardan içimizi acıtan savunmalar dinledik, yürek yakan polemiklere şahit olduk. Ders aldık mı? Takdir kamuoyunun…